Röstbesvär – vem får det?

Du pratar mycket en dag, kanske har du flera möten i rad och tempot är högt. Du kör på och tänker inte så mycket på din röst. Mot slutet av dagen är du trött och sliten, rösten känns ansträngd och du väljer att vara tyst hemma. Detta är ett exempel på hur det kan vara att ha röstproblem, det behöver inte vara mer krångligt än så. Att känna att rösten blir trött och sliten efter en arbetsdag tyder på att den har blivit överbelastad.

Om du är förkyld och väljer att arbeta hemifrån men tar telefonsamtal och några digitala möten, då får inte rösten möjlighet att vila och återhämta sig. Du riskerar att slita ännu mer på den och många röstproblem börjar med att vi inte lyssnar på kroppen och vilar rösten när vi är krassliga.

Alla kan få problem med rösten, ju mer du belastar din röst, desto större risk har du för att utveckla besvär. Inom röstkrävande yrken ser vi att fler personer får problem och vanligast är det inom serviceyrken och utbildningsyrken, helt enkelt där det är vanligt att prata mycket och inte sällan i miljöer med mycket buller.

Röstproblem kan innebära att din röst inte låter som den brukar, att du låter ”hes”. Kanske är det någon som reagerar och frågar om din röst. Många gånger är det dock bara personen själv som märker av sina röstproblem. En viss kvalitetsförändring i rösten noteras inte alltid av andra, och att vara trött, sliten eller ansträngd i rösten, det behöver inte höras. Din upplevelse är det som avgöra om du har problem eller inte. Din röst ska hålla för de krav du ställer på den, du ska inte behöva kvällar, helger och annan ledig tid för att rösten ska återhämta sig.

Genom att ha kunskap om din egen röst, kan du också förebygga och vårda rösten för att slippa få problem. Det finns många små och enkla val du kan göra i vardagen för att inte belasta rösten i onödan. Ibland kan det enkla valet handla om var du sitter när du pratar i telefon, att du stänger av en bullrig apparat eller bara vänder dig mot den du pratar med. Även om det går att förändra miljöer och göra de bättre för kommunikation, går det också att göra många små aktiva val under dagen. I Röstfrisk utbildningsmaterial får du grundläggande information om vad som påverkar rösten och vad du kan göra själv. Du får också lära dig mer om vilka riskfaktorer som finns i arbetsmiljön och hur ni gemensamt kan arbeta för en mer röstfrisk arbetsplats.

Text: Sabina Wixner, leg logoped & röstergonom

Lämna ett svar